Marja

duminică, 22 februarie 2009

Marja este un deposit de bună credinţă care permite traderilor să deschidă o poziţie mult mai mare decât valoarea contului pe care il au şi asigură traderul împotriva posibilelor pierderi survenite prin tranzactionare.

Platformele de tranzacţionare online oferă multe posibilităţi de alegere a marjei, care permit traderilor să profite de efectul de levier. De obicei, platforma de tranzacţionare va executa tranzacţia numai dacă traderul detine suficiente fonduri în contul sau.

Tot ce aveţi nevoie este să deţineţi o anumită sumă in contul dumneavoastră (ex. 100$), iar brokerul vă va imprumuta restul banilor de care aveţi nevoie. De obicei, dacă deschideţi şi inchideţi o pozitie în aceasi zi, imprumutul nu va avea nici un fel de dobândă. Depozitul necesar pentru a intra intr-o tranzacţie este denumit marjă.

La cei mai mulţi brokeri marja maximă disponibilă este 0.5% (levier de 200 : 1) pentru conturile mini si 1% (levier de 100 : 1) pentru conturile standard. Dacă se foloseşte efectul maxim de levier, investitorii trebuie să menţină necesarul minim al marjei, pentru toate poziţiile deschise in orice moment. Traderul este responsabil pentru monitorizarea contului marjei sale.

In cazul in care fondurile din cont sunt sub marja necesară, se vor închide automat toate pozitiile deschise. Acest lucru impiedica pierderea intregii sume din conturile clientilor, in cazul unei volatilităţi mari si a unor miscări rapide ale pieţei. Dacă piaţa se mişcă impotriva poziţiei traderului, acesta va fi atenţionat pentru a depozita fonduri adiţionale în vederea menţinerii poziţiei sau aceasta va fi automat lichidată. Aceste fonduri sunt cerute printr-o scurtă notificare.

Dacă aceste fonduri nu au fost oferite la timp, pozitia este lichidată inregistrand pierdere, iar traderul este responsabil pentru orice deficit rezultat in cont. Dacă balanţa Profit/Pierdere a tuturor pozitiilor deschise, scade sub necesarul marjei, contul şi pozitiile deschise pot fi lichidate. Pentru a evita lichidarea pozitiilor, nu folositi întreaga sumă din cont ca marjă pentru pozitiile deschise, ci lăsaţi acolo fonduri suficiente pentru a face faţă miscărilor pietei impotriva pozitiilor deschise de dvs. Este bine să folositi intotdeauna un ordin tip stop loss pentru a va limita riscurile.

Exemplu de marjă:

I. Pereche valutară ce are la baza USD (USD este prima valută in perechea valutară):

Marja = [mărimea contractului / efectul de levier]

Dacă aveţi 800$ intr-un cont mini, pentru a calcula marja necesara tranzacţionării a 8 mini loturi de USD/JPY (80 000 USD) la un efect de levier de 200x, împărţiţi valoarea tranzacţiei cu mărimea efectului de levier. Ex: 80 000/200 = 400. Postaţi 400$ marjă pentru aceasta tranzacţie, lăsând 400$ în balanţa contului dvs.

II. Pereche valutara non-USD (USD este a doua valuta in perechea valutară):

Marja = [(mărimea contractului x preţ) / efectul de levier]

In acest exemplu, aveţi 5000$ într-un cont şi vreţi sa executaţi 3 loturi de EUR/USD (300.000 Euro) la preţul pieţei de 1,2550, folosind un efect de levier de 100x. Pentru a calcula marja necesara pentru aceasta poziţie, înmulţiţi valoarea tranzacţiei (300.000) cu preţul (1,2550) si împărţiţi la (100x). Exemplu: (300.000 x 1,2550) / 100 = 3785$. După ce aţi executat aceasta tranzacţie, veţi mai avea 1235$ in balanţa contului dvs.

Aşa cum spuneam la început, platformele de tranzacţionare calculează automat necesarul marjei şi verifică fondurile disponibile, înainte de a iniţia o nouă poziţie. Dacă nu aveţi disponibile fondurile adecvate introducerii unei noi poziţii, veţi primi un mesaj de marjă insuficientă: “insufficient margin funds” şi va trebui să acţionaţi ca atare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu