Rollover

luni, 23 februarie 2009

Când o pozitie este deschisă si închisa pe diferite zile este perceputa o dobânda pentru banii împrumutati. Daca cumparati o anumita suma dintr-o moneda ex EUR/USD in marja, in realitate imprumutati USD pentru a cumpara EUR. Mai târziu când veti vinde exact aceeasi suma in EUR, veti primi USD in schimbul EUR si inchideti tranzactia.

Sa presupunem ca rata de dobânda platita pentru USD este mai mare decât cea a EUR. Deci veti primi dobanda pentru banii imprumutati, reprezentand diferenta dintre ratele de dobânda platite pentru USD este sub rata de dobânda platita pentru EUR pe care il aveti in posesie.

Daca EUR plateste mai mult decat USD in ceea ce priveste dobânda, atunci clientul va primi un profit, pentru ca diferentialul de dobânda este pozitiv dintre aceste doua pozitii. Rollover-ul este calculat cu ajutorul coeficientului swap pentru fiecare zi in parte, de cand pozitia este deschisa. Reinoirea imprumutului este numit rollover si este facut in fiecare zi la ora 10:00 p.m. ora din Londra.

Exemplu:
Luni cumparati 500.000 de USD/JPY si cursul de schimb este 140.50 si data de valoare este la doua zile dupa, miercuri. Veti decide sa inchideti pozitia in ziua urmatoare – marti.

Totusi, pozitia deschisa marti are data de valoare in ziua de joi, desi dumneavoastra aveati deschisa o pozitie cu data de valoare miercuri. Acum trebuie sa trebuie sa inchideti pozitia cu data de valoare joi. Pozitia va fi rolloverata luni la ora 10:00 p.m. ora Londrei.

Sa presupunem ca rata de schimb in acest moment este 141.00.
1. Vindeti 500.00 USD/JPY la un curs de chimb de 141.00 cu data de valoare miercuri
2. Cumparati 500.00 USD/JPY la un curs de schimb de 140.98 cu data de valoare joi

Ca rezultat pozitia dumneavoastra are data de valoare in ziua de joi. Asadar o sa castigati 2 pip-uri masurati in 500.00 X 0.02 JPY, care este egal cu 70.92 USD si reprezinta diferentialul de dobanda zilnic dintre USD si JPY. Profitati din cauza faptului ca in acest caz, rata de dobanda platita pentru dolar este mai mare decat rata de dobanda platita pentru yen.

Daca vindeti 500.00 USD/JPY, atunci veti pierde 70.92 USD. Aceasta rata este determinata de pretul pozitiei care a fost inchisa pe plus sau minus. Acest swap se aplica instantaneu si reprezinta o mica dobanda platita de trader sau o dobanda platita traderului, in functie de moneda pe care acesta o detine.

Aveti in vedere ca dumneavoastra detineti moneda pe care ati cumparat-o si in acelasi timp o vindeti pe cea opusa si imprumutati moneda pe care ati vandut-o si cumparati pe cea opusa. Deci daca intrati long pe USD/JPY, inseamna ca ati cumparat si detineti USD si ati vandut si imprumutati JPY.

Daca detineti moneda cu rata de dobânda mai mare, atunci veti primi dobanda, iar daca detineti moneda cu rata de dobanda mai mica veti plati dobanda. Aceste plati sunt platite sau primite in decursul stabilirii unei noi rate de deschidere in forma unui prêt avantajos sau dezavantajos, dupa ce swapul si a facut efectul. Rolloverul este marcat cu litera “R” in contul dumneavoastra si este postat zilnic.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu